25 maart 2023, Monnikenloop 20e editie

Verslag door Ronald

Monnikenloop 25 maart 2023

Guur weer was er voorspeld met veel wind en regenbuien met mogelijk hagel daarbij.

Geen leuk vooruitzicht voor alle deelnemers die nog de aangename editie van vorig jaar in het geheugen hadden. Maar goed, het gezegde wil dat maart zijn staart roert en dat heeft het zeker gedaan!

Een aantal runplougers waren op vrijdag al afgereisd, om in een ontspannende ambiance naar deze dag toe te werken. De ééndagsvliegen namen de 09:30 uur boot om toch ruimschoots voor de start van hun respectievelijke afstanden aanwezig te zijn.

Riekie was ondanks haar operatie ook van de partij, om haar Dick aan te moedigen en natuurlijk de rest van de runplougers, samen met Koert en Ans die er een ontspannend weekendje van gemaakt hebben en hun loopkleding gelaten hebben voor wat het was.

Na een lange periode aan de kant te hebben gestaan, heeft Douwe de draad weer opgepakt met een start op de 5 km. Samen met zijn MIranda en zoon Sven is het gelukt deze afstand te voltooien, waarbij Douwe nog wat kan leren van zoon Sven want daar zit nog een redelijke gaatje tussen qua tijd.

 Op de 10 km hadden we Joost en Maaike aan de start. Beide hebben een zeer verdienstelijke tijd neergezet, mede gezien de reeds genoemde weersomstandigheden in combinatie met het afwisselende parkoer van zand, strand, duinen en heuvels.

 De overige coryfeeën mochten zich testen op de 10 Engelse mijlen, oftewel 16,1 km. Dick en Ronald op de weg terug van het nodige blessureleed deden het niet onverdienstelijk, maar waren net iets te langzaam om niet te ontkomen aan een stevige hagelbui vergezeld van stevige windvlagen. Hierdoor was het voor hen niet meer noodzakelijk om na afloop zich nog te douchen. Ook onze vliegende bakker Henk is hier niet aan ontkomen die net iets voor hen aan finishte. Eric ontkwam aan dit lot doordat hij een regelmatige race heeft gelopen met een solide tijd en enkele minuten voor Henk over de finish kwam.

Jac, een nog onbeschreven blad wat betreft aansprekende resultaten, deed van zich spreken door in zijn categorie als 4e te eindigen met een tijd onder 1.15 uur wat in de categorie kunststukjes van een 60-er bijgeschreven mag worden.

Marjan was deze dag een klasse apart. Nu ze zich voorgenomen heeft dat plezier en genieten voorop staat bij het hardlopen, lijken de mooie prestaties als vanzelf te komen. Zo ook bij deze editie van de Monnikenloop. Met haar tijd van in de 1.10 uur gaf ze alle andere deelneemsters in alle categorieën het nakijken. Deze kan, net als de prestatie van Jac, in de categorie kunststukjes geplaatst worden.

 Nadien zocht ieder zijn weg, waarbij een aantal die-hards onder het genot van een drankje met muziek van de Putkapel en één of andere local gitarhero nog ff met de voetjes van de vloer gingen. Hierna gingen de ééndagsvliegen weer huiswaarts en hebben de weekendgangers ongetwijfeld van nog een nacht en dagje Schiermonnikoog genoten.

Foto’s van vaste fotograaf Herman Rinket volgen z.s.m.