30 maart 2019 Monnikenloop


Eind maart is elk jaar de Monnikenloop op het prachtige eiland Schiermonnikoog. De routes variëren van 5, 10 of 16.1 km. Dit alles wordt voorafgegaan door de kidsrun.

Douwe, Koert en Ans hadden zich in geschreven voor de 10 Engelse Mijlen. De deelnemers troffen het, de zon scheen volop en de temperaturen liepen op tot ruim 16 graden. Met het windje in de rug werd het zelfs nog aardig warm voor de lopers. De kledingkeuze was gemakkelijk gemaakt, korte broek en T-shirt. Ans koos zelfs voor het hemdje, wat later bleek, een prima keuze was.

De 10 EM startte om 12.20 uur, met het deelnemersveld van bijna 1000 lopers was het lastig om je eigen tempo te lopen de eerste kilometers.  Na ongeveer 2 kilometer kwamen we op het strand, of eigenlijk meer een zandpad achter het strand, dat zo smal was, dat je niet in kon halen. Een rustige start dus. Na het klimmetje naar de vuurtoren, stukje Badweg en dan rechts de duinen in kwam er wat meer ruimte en kon er beter worden doorgelopen. Dit was ook met name het warmste stuk met de wind in de rug.

Na ongeveer 9 kilometer kwamen we op het keerpunt en kregen we gelukkig een verkoelend briesje tegen. Terug in het dorp, moesten we nog een stukje herhalen van de route, om vervolgens richting Dijk te gaan, met een scheef stukje weg, een lusje  op de Dijk en zo weer terug naar het Dorp.

Douwe zijn trainingen gaan erg goed de laatste tijd en dat vertaalde zich naar een prachtige tijd. Hij had gehoopt op 1.20 uur, maar dook daar ruim onder met 1.18. En zoals Douwe zelf altijd zegt het luie zweet was er weer uit. Ans wist mooi onder de 1.30 uur te blijven, met 129.10 en werd tot haar verbazing tweede in de categorie dames 55+. Koert kreeg onderweg helaas toch weer wat last van zijn Achillespees en moest het wat rustiger aan doen en kwam na 1.34 over de meet.

Na de loop was het heerlijk vertoeven in het dorp, de terrasjes zaten gezellig vol en een Friese band speelde er lustig op los, de sfeer was super. De organisatie kan weer terug kijken op een geslaagd evenement.

Herman Rinket en Jeannet Bakema maakten meer dan 2300 prachtige foto’s, een kleine greep uit deze foto’s vind je hieronder. Ook Janke van der Schaaf maakte prachtige foto’s, 4 foto’s uit haar collectie zijn toegevoegd aan het Runplougalbum.

link naar de foto’s van Douwe Ans en Koert